fafanganspris.blogg.se

En blogg om mat och träning: från fiende och förbud mot njutning och hållbar livsstil.

Omvända kostråd

Kategori: Mando, behandling

Idag har jag gått i behandling i en månad. Det är svårt att säga om jag "blivit bättre" särskilt när man vistas i en så skyddad miljö som en ätstörningsklinik faktiskt är. Jag tänker annorlunda och ser hälso- och fitnessvärlden mer kritiskt och har lättare att acceptera min situation. Jag har konsekvent jobbat på att trycka bort alla tankar som har med utseende att göra, och jag tycker mig kunna märka en mer avslappnad attityd. Dock är känslan skör, och det krävs ganska lite för en fallgrop, men en förändring kommer ju successivt.  
 
Jag har den här veckan fått prova på några av de utmaningar som man ska klara av under behandlingen. Exempelvis har jag ätit pizza med ett glas vin till, och i helgen ska jag gå på café och beställa ett bakverk och en dryck innehållandes kalorier. Detta ska vara naturliga inslag i livet och jag vill också det. De kostråd jag får av nutritionisten på kliniken ser helt annorlunda ut än de jag fått av otaliga PT:s. Här ser man till vad människan behöver i form av energi och näringsämnen, men också att kroppen och hjärnan har ett behov av belöning och att man gör sig själv en otjänst genom att neka sig själv detta. Jag skrev i början av bloggen att jag under mina dieter ofta drömt om godis, bröd o dyl och t.om gått in i butiken och drömskt tittat på hyllorna och sedan gått ut. När jag sedan tillåtit mig själv att äta detta vid enstaka tillfällen har det fått oproportioneliga dimensioner och jag har haft ett påtagligt uppdämt behov. Jag har i ärlighetens namn haft ytterst få cravings sedan behandlingsstart, två gånger har jag varit sugen på godis, men annars är det OK då jag äter vilken mat jag vill, sålänge jag håller mig till rätt mängd och proportioner. Det enda jag saknar är flexibilitet då jag fortfarande äter enligt ett schema och inte kan slänga in ett glas vin och en bit ost på fredagkvällen om jag vill. Men det kommer. 
 
Så framåt går det iaf. Om två veckor ska den första kontrollen göras och man kommer då besluta huruvida några förändringar kommer ske.
 
Trevlig helg på er!
 
Kommentera inlägget här: